فوبیا
فوبیا یا هراس نوعی واکنش ترس غیرمنطقی است. اگر به فوبی مبتلا هستید، پس ترس یا وحشت شدیدی را در زمان مواجهه با موقعیت ترس تجربه کردهاید. برخلاف اضطراب که ممکن است بدون دلیل باشد (البته دلیل ناآگاهانه دارد)، در این اختلال شاید از مکان، موقعیت یا چیز خاصی می ترسید.خوشبختانه در تجربه کار بالینی من فوبیا ها جزو اختلالاتی هستند که امید به درمان بالایی دارند و در صورتی که مراجع جلسات درمانی را پی گیری کند می تواند کاملا بر اختلال خود غلبه کند. شدت فوبیا از چندش آور بودن و بیزاری تا ناتوانی شدید، متغیر است. بیشتر افراد مبتلا به فوبیا می دانند که ترسشان غیرمنطقی است؛ ولی باز هم نمی توانند آن را کنترل کنند. این ترس ها می تواند روابط کاری، تحصیلی و شخصی فرد را مختل کند.
علت ابتلا به اختلال فوبیا (ترس)
ممکن است عوامل ژنتیکی و محیطی باعث ایجاد ترس ها شود. کودکانی که یکی از نزدیکان یا اقوامشان به اختلال اضطرابی مبتلا است در خطر ابتلا به فوبی قرار دارند. همچنین، تجربه اتفاقات استرس زا و ترسناک می تواند باعث ابتلا فرد به فوبی شود. اتفاقاتی مثل تجربه غرق شدن، قرار گرفتن در فضاهای بسته به صورت ناخواسته (مثل گیر کردن آسانسور)، ارتفاعات بلند و حمله حیوانات میتواند باعث ایجاد ترس در فرد شود. افرادی که بیماری جسمی دارند هم غالباً مبتلا به ترس ها هستند؛ به طوری که شیوع بالای ترس در افراد مبتلا به صدمات مغزی مشاهده شده است. مصرف مواد و افسردگی هم با ترس ها در ارتباط هستند.
علائم و نشانه های فوبیا رایج ترین علائم فوبی، حمله پنیک است. ویژگی های حمله هراس شامل موارد زیر است: تپش قلب تنگی نفس تندگویی یا ناتوانی در تکلم دهان خشک معده به هم ریخته حالت تهوع فشارخون بالا لرزش درد یا گرفتگی قفسه سینه حس خفگی سرگیجه یا گیجی تعریق فراوان محتمل دانستن حس ناخوشایند البته برای تشخیص دقیق ابتلا به اختلال هراس نیازی به وجود حملات هراس نیست.
با ترس های خود چه کنیم؟
درمان ترس شدید و ناگهانی
ترس شدید یا فوبیا چیست؟ انواع فوبیا (هراس ها) نیز جزئی از اختلالات اضطرابی محسوب میشوند. اختلال اضطرابی یک مشکل ساده و پیش پا افتاده نیست. شما نمیتوانید صرفا با اتکا به قدرت اراده خود بر اختلال اضطرابی غلبه کنید یا آن را نادیده گرفته و علائمش را پشت گوش بیاندازید. اختلالات اضطرابی باعث میشود بیشتر اوقات دچار اضطراب شوید و در انجام امور روزمره خود آنقدر احساس ناراحتی کنید که از انجامشان پشیمان شوید. یا ممکن است گاهی اوقات دچار اضطراب شوید، اما آنقدر شدید باشد که از ترس و وحشت خشکتان بزند. اگر اضطراب تقریبا در اکثر اوقات همراه شما هست، احتمال دارد که دچار اختلال اضطراب فراگیر شده باشید. گرچه این وضعیت دشوار است، اما قابل درمان میباشد. فقط باید علائم را تشخیص دهید و کمک بگیرید. کلینیک روانشناسی و مشاوره راد بهروز فرامرزی راد دکترای تخصصی روانشناسی
Sit amet consectetur adipiscing elit donec massa elit risus, ut dictum elit arcu amet Odio feugiat sem faucibus facilisi gravida