اضطراب نوعي احساس ترس و ناراحتي با منشا نامشخص است که نشانه بسـياري از اختلالات روانشناختي است.
البته اضطراب وجه لاينفك زندگي انسان بوده و زندگی بشر بدون آن قابل تصور نیست. اضطراب انسان را وا مي دارد براي آينده برنامه ريزي كرده و وقايع آتي را اداره كند. اضطراب از جمله ویژگی های انسان است که در سیر تکامل موجب تطابق با محیط، پیش بینی و فایق آمدن بر مشکلات و خطرات گردیده است. اما همين امر تيغ دو لبه سازش يافتگي يا سازش نايافتگی انسان تلقي گردد.
در جهت درمان وجه مرضي این عارضه نيزتلاش هاي زيادي صورت ميگيرد و زمـان و هزينه هاي زيادي براي مبتلایان به دنبال دارد.
واکنش انسان ها در برابر اضطراب متفاوت است. عده در برابر محرک هاي اضطراب زا آشفتگی محدودی را تجربه می کنند در حاليکه عده اي لحظه هاي اضطراب آميز كوتاه تري دارند و مدت و شدت اضطراب آن ها نوسان دارند.
نشانه هاي فيزيولوژيک اضطراب عبارتند از: بي قراري، تند شدن ضربان قلب و تنيدگي عضلاني
اضطراب به منزله ی بخشی از زندگی انسان،در همه ی افراد در حدی اعتدال آمیز وجود دارد و در این حد،به عنوان پاسخی سازش یافته تلقی می شود،اما اگر از این حد خارج شود و جنبه ی مزمن و مداوم بیابد به منزله ی شکست و سازش نایافتگی تلقی می گردد(دادستان،1380).
اضطراب،احساس رنج آوری است که با یک موقعیت ضربه آمیز کنونی یا با انتظار خطری به شی ء نامعین وابسته است(دادستان،1380). اضطراب یک حالت نگرانی و دلشوره است که با ترس پیوند دارد.موضوع اضطراب،مانند خطری مبهم یا یک رویداد احتمالی ناگوار،معمولا نا مشخص و اختصاصی تر از موضوع ترساست (بال ترجمه ی مسدد،1379).
از نظر سولیوان (1974)اضطراب انعکاسی از تنش درونی است ؛در حالی که ترس سازو کاری است که بر پایه ی رویارویی با خطرات واقع بینانه تر خارجی به کار می رود(بال ترجمه ی مسدد،1379). از نظر آدلر2(1929، به نقل از آزاد،1376)اضطراب در رویارویی شخص با خود و دیگران؛در ارتباط با احساس حقارت و نحوه جبران آن مطرح می شود.
هورنای3(1948)اضطراب ناشی از تجارب گذشته و نحوه ی ارضای نیازهای شخصی و فرمهای تشخیصی افراد را،مطرح می کند.اریکسون4 (1963) با اتکا روی آموزش اعتماد و محبت و احساس امنیت در دوران کودکی اضطراب را روشن کرده و معتقد است که کودکانی که از ابتدا امنیت را تجربه نکرده اند در مقابل دیگران با اضطراب و نا امنی روبرو می شوند(به نقل از آزاد، 1376).
برای درمان مشکل اضطراب می توانید به کلینیک روانشناسی و مشاوره راد واقع در شهرری مراجعه کنید.
دکتر بهروز فرامرزی راد
دکتری تخصصی روانشناسی